canimaz.com
Sevgi qocalmaz, yalnız qalınmaz!
Daxil ol Qeydiyyat
Sayta Daxil Olun!
İstifadeçi Adı ve ya ID:

Şifre:

Meni xatırla | Qeydiyyatdan keç
Şifreni unutdun?
Cehennem ezabı haqqında ayeler

Sual :

"Mömin kişilere ve mömin qadınlara eziyyet eden, sonra tövbe de etmemiş olanlar üçün Cehennem ezabı ve yanğın ezabı vardır." (Buruc, 85/10) ayesinde keçen "yanğın ezabı" nedir? İkinci bir Cehennemdirmi?

Cavab :

"O kesler ki, inanan kişi ve qadınlara işgence edib fitne çıxardılar; sonra da (bu etdiklerinden öteri) tövbe etmediler; onlar üçün Cehennem ezabı vardır; o çox yandırıcı ezab onlar üçündür." (Buruc, 85/10)

Onlar, mömin kişi ve qadınlara fitne etmişler, imanlarından çevirmek üçün onlara bela olmuş, çetinlik ve eziyyet vermişler, "Sonra da tövbe etmemişler". Bundan öteri "onlara şübhesiz" "cehennem ezabı vardır". Bu, onların inkar etmelerinin qarşılığı olan ezabdır. Ve onlara yanğın ezabı vardır. Bu da getdikce yayılması etibarıyla bir yanğına benzeyen fitnelerinden öteri diger bir ateş ezabıdır. (bk. Almalılı Hemdi, Haqq Dini, elaqedar ayenin tefsiri)



Pis söz, pis emel imanın eleyhdarıdır. Biri batil, digeri haqqdır. İman, haqqı tapıb seçicinin ve haqqa teslim olmanın yolu ve elametidir. Küfr ise, haqqı gizleyib örtmenin, onu redd etmenin, yalan saymanın ve her vesileyle qerbli müdafie etmenin yolu ve elametidir. Belece kainatda derhal her şey cüt yaradıldığı, yeni her şeyin zidd idinin ol/tapıldığı kimi imanın da zidd idi küfr olaraq teyin olunmuşdur.

Kafirlerin, qerbli seçib müdafie etdikleri ve haqqı redd etdikleri üçün möhkem heç bir dayaqları, inandırıcı heç bir delil ve senedleri yoxdur. Olmadıqda da mövzunu şiddete baş vurma, ortalığı qarışdırıb bulandırma, möminler üzerinde daşındırıcı tezyiq tetbiq ehtiyacını görerler. Haqqa inanıb bağlanmanın her iki heyatda da xoşbextlik, dinclik ve güven, qardaşlıq ve gerçek dostluq ved etdiyini anlaya bilmediklerinden dinden ve gerçek dindardan qorxar ve her vesileyle narahatlıqhiss eder. Bunun üçün dayanmadan onları tesirsiz hala getirmek üçün fitne, tezyiq, işgence havasını esdirerek din ve vicdan azadlığına imkan vermek istemezler.



Diger terefden, heyat bir


[1] 2 >>

Şerhler:
Şerh yoxdur, 1-ci siz yazın!
»İslam Dini
»Oxu zalına keç

Onlayn Tanışlıq: 6616 / 1049