canimaz.com
Sevgi qocalmaz, yalnız qalınmaz!
Daxil ol Qeydiyyat
Sayta Daxil Olun!
İstifadeçi Adı ve ya ID:

Şifre:

Meni xatırla | Qeydiyyatdan keç
Şifreni unutdun?
Nelere secde etmek olar?

Yere ve yerden cüceren yeyilmeyen ve geyilmeyen şeylere meselen: ağac ve ağac yarpağına secde etmek lazımdır. Arpa ve buğda kimi yeyilen, pambıq kimi geyilen habele yeyilmeyen ve geyilmeyen, amma yerden çıxan qızıl gümüş ve bu kimi metallara secde etmek düzgün deyildir. Amma çaresiz qaldıqda qır ve "zeft" (qırın çirkli növü) kimi şeylere secde etmek üzerinde secde düzgün olmayan şeylerden öndedir.
Üzüm yarpağına ve yeyilmesi adi olan vaxtda secde etmek olmaz. Bu haldan başqa ona secde etmeyin ona eybi yoxdur.
Yerden cüceren ve heyvan yemi olan ot ve samana secde etmek düzgündür.
Yeyilmeyen güllere secde etmek düzgündür. Hetta yerden cücerib qaynadılaraq, suyu içilen ve derman kimi istifade olunan benövşe ve maldili gülüne de secde etmek düzgündür.
Bezi menteqelerde yeyilmesi adet olan, bezi şeherlerde yeyilen bitki sayılsa da, yeyilmesi adet olmayan bitkilere ve hemçinin ehtiyata esasen, yetişmemiş meyveye secde etmek caizdir.
Eheng ve gec daşına secde etmek düzgündür. Bişmiş gec ve ehenge, kerpice ve palşıqdan düzledilmiş kuzeye secde etmeyin eybi yoxdur.
Secdesı düzgün olan şeylerden, meselen: ağac ve samandan düzelmiş kağıza secde etmek olar. kağız pambıq ve ketandan düzeldilse de, hökm beledir. Amma ipekden ve bu kimi şeylerden düzzeldilse, ona secde etmek olmaz. Amma kağız desmala üzerine secde etmeyin düzgün olduğu şeylerden düzeldildiyi melum olduğu teqdirde, secde etmek olar.





Secde üçün her şeyden yaxşı şehidler serveri İmam Hüseynin (e) türbetidir. Ondan sonra adi torpaq, sonra daş, sonra ise bitkidir.
Üstünde alının hereketsiz dayanmadığı palçığa ve boş ve berkimemiş torpağa secde etmek batildir.
Eger birinci secdede möhür alına yapışsa, ikinci secde üçün möhürü alından götürmek lazımdır.
Eger secde halında iken alnını secdenin batil olduğu bir şeye qoysa ve vacib zikri söyledikden sonra agah olmuşsa, secdeden qalxıb namazına davam ede biler. Amma eger vacib zikri söylememişden qabaq agah olmuşsa, alnını üzerine secdenin


[1] 2 >>

Şerhler:
F@RIDE [OFF] (07.09.2012 / 23:28)
ALLAHA SECDE EDIN SEYTANA YOX.
»İslam Dini
»Oxu zalına keç

Onlayn Tanışlıq: 6652 / 1130