canimaz.com
Sevgi qocalmaz, yalnız qalınmaz!
Daxil ol Qeydiyyat
Sayta Daxil Olun!
İstifadeçi Adı ve ya ID:

Şifre:

Meni xatırla | Qeydiyyatdan keç
Şifreni unutdun?
CEBİRE DESTEMAZI - Destemaz üzvünde yara olarsa de

Cebire - Sınıq, yara ve bezi xestelikler zamanı beden üzvünün üzerine bağlanan sarğıya ve çekilen dermana deyilir.

Bu zaman şeriete uyğun şekilde alınan destemazı “cebire destemazı” adlandırırlar. Ümumiyyetle, beden üzvlerindeki yaranı su ile yumaq, elece de, mesh etmek zererli deyilse, onda adi qayda ile destemaz almaq lazımdır. Yeni yuyulmalı olan beden üzvleri yuyulmalı, mesh edilmeli beden üzvlerinin üzerine mesh çekilmelidir.
Eger yara destemazda yuyulmalı olan beden üzvünün hamısını deyil, bir hissesini örtürse ve onu yumaq zererlidirse, mümkün halda hemin beden üzvünün yarasız hisseleri adi qaydada yuyulur, yaranın üzerine ise yaş elle mesh çekilir. Eger yaranın üzerine mesh çekmek de mümkün deyilse (meselen, derman çekilibse), onda temiz parça salınır ve onun üzerine mesh edilir. Eger yara destemaz zamanı mesh çekilmeli olan beden üzvündedirse ve bilavasite onun üzerine mesh çekmek mümkün deylise, onda yaranın üstüne temiz parça salınır ve parçaya mesh çekilir. Eger yara sarğı ile örtülübse ve sarğı pak deyilse (meselen, qan ve ya neces derman sarğının üzüne hopubsa), bu halda yene sarğının üstüne pak parça salıb mesh etmek gerekdir. Elbette, sınıq, çıxıq ve saire hallarda gipsin üzerinden bağlanan tenzif sarğısı pakdırsa, onun üzerine elave parça salmağa ehtiyac yoxdur; hemin tenzif sarğısının üzerine mesh çekmek kifayetdir. Cebire destemazından sonra teyemmüm etmeyin lazım olub-olmamasında mezheblerin ve alimlerin fikir ayrılıqları vardır. Yaranın veziyyetinden ve beden üzvünü ehate etme derecesinden, cebirenin pak olub-olmamasından, yara ile birlikde sağlam hisselerin de örtülüb-örtülmemesinden asılı olaraq, bezi hallarda cebire destemazı aldıqdan sonra hem de teyemmüm etmek teleb olunur.
Yara, sınıq ve saire sağaldıqdan, sarğı açıldıqdan sonra cebire destemazı öz hökmünü itirir; artıq növbeti namazlar üçün adi qaydada destemaz almaq lazımdır.


Şerhler:
F@RIDE [OFF] (08.09.2012 / 15:55)
NAMAZA TELES NICAT TAPMAGA TELES.
»İslam Dini
»Oxu zalına keç

Onlayn Tanışlıq: 6652 / 1128