canimaz.com
Sevgi qocalmaz, yalnız qalınmaz!
Daxil ol Qeydiyyat
Sayta Daxil Olun!
İstifadeçi Adı ve ya ID:

Şifre:

Meni xatırla | Qeydiyyatdan keç
Şifreni unutdun?
İSLAMDA YATMAQ VE YUXUNUN QAYDALARI BAREDE

Bu vaxtlarda yatmaq meslehet deyil
Imam Cefer Sadiq (e) buyurub ki, sübh azanı ile Güneşin doğuşu arasındakı müddetde yatmaq adamın ruzisini keser, çöhresini saraldar, üzünde deyişiklik ve çirkinlik yaradar (Biharül-envar, XIII, 182). Hedislerde bunun sebebini bele izah edirler ki, günün hemin vaxtında insanların ruzisi bölünüb müeyyen edilir. Bunu remzi menada da qebul etmek olar. Sübh namazını qılandan sonra yatmayıb oyaq qalan insan adeten ya zehni, ya da fiziki emekle meşğul olur, iş-gücünün arxasınca gedir, neticede ruzi qazanır. Yatıb yuxuya qalan adam ise bu imkanı elden verir. Buna göre xalq içinde deyirler ki, iki nefer qazanar: tez evlenen ve yuxudan tez oyanan.
Meğrib ve işa arasında yatan adamın da ruzisinin azala bileceyi barede revayetler var.

Hezret Mühemmed Peyğember (s) buyurub: “Fecr (sübh azanı) ve Güneşin doğuşu arasında yatmaq adamın xasiyyetini pisleşdirer. Zöhrden evvel yatmaq nemetdir. Esr vaxtından sonra yatmaq ağlı kütleşdirer. Meğrible işa arasında yatmaq ise adamı ruziden mehrum eder” (Biharül-envar, LXXVI, 185).
Dini menbelerde yazılıb ki, hetta Hezret Musa Peyğemberin (s) zamanında Misirden Felestine qayıdan Beni-Israil qövmü sehrada iken Allah fecrle Güneşin doğuşu arasında onlara semadan yemek endirirdi (Quranda buna “menn” deyilir). Şirin toz şeklinde olan bu yemek yalnız günün hemin vaxtında semadan yere tökülür ve qısa müddet erzinde yoxa çıxırdı. Tenbellik eden, yatıb yuxuya qalan adam o günün yemeyinden mehrum olurdu.

Nece yatmaq meslehetdir

Müqeddeslerimizin tövsiyeşine göre, cenabetli halda qüsl almadan yatmaq mekruhdur (beyenilmezdir). Amma buna imkanı olmayan adam qüsl evezine destemaz alıb yata biler, etresi gün namaz qılmaq üçün ise qüsl almalıdır. Destemaz almağa da imkanı olmayan adam heç olmasa, teyemmüm etsin. Ümumiyyetle, cenabetli olmayan adam da yatmazdan evvel müsteheb qüsl ya destemaz alsa yaxşı olar. Imam Cefer Sadiq (e) buyururdu ki, her kim teharetli halda (yeni qüsl, destemaz ve ya teyemmüm etmiş


[1] 2 3 4 >>

Şerhler:
F@RIDE [OFF] (08.09.2012 / 15:27)
Yatmazdan evvel kelmeyi sehadeti demek vacibdir.Cunki yatibda durmamaq var.
Emerald-eyed-angel [OFF] (08.09.2012 / 15:03)
twk. Men de yatmazdan evvel Ixlas suresini,kelmeyi sehadeti ve ayetel kursunu oxuyuram. Birde wukr ve dua edib yatir.am
»İslam Dini
»Oxu zalına keç

Onlayn Tanışlıq: 6655 / 984