canimaz.com
Sevgi qocalmaz, yalnız qalınmaz!
Daxil ol Qeydiyyat
Sayta Daxil Olun!
İstifadeçi Adı ve ya ID:

Şifre:

Meni xatırla | Qeydiyyatdan keç
Şifreni unutdun?
EV HEYVANI SAXLAMAĞIN HÖKMÜ

İslam müqeddeslerinin kelamlarında ev heyvanları barede xeyli gösterişlere rast gelirik. Bunların bir qisminde her bir ev heyvanının faydası, onu saxlamaq qaydaları gösterilir, başqa bir qisminde hemin heyvanla edaletli reftar etmeyin lazımlığı tekid olunur. Bütün hedislerde bu fikir vurğulanır ki, hetta heyvanın da öz sahibi üzerinde haqqı vardır ve bu haqqı pozmaq günahdır.


İT, PIŞIK ve SAIRE HEYVANLARIN SAXLANMASI
Heyetde it saxlamağın dini baxımdan problemi yoxdur. Xüsusile, mühafizeye ehtiyaclı olan evleri ve obyektleri itlerin kömeyi ile qorumaq olar. Itin kömeyinden ovda da istifade etmek mümkündür. Amma bu zaman bir neçe şerte riayet etmek lazımdır. Evvela, it ov iti kimi terbiye edilmeli ve sahibinin tapşırıqlarına qulaq asmalıdır, ovun üzerine özbaşına yox, sahibinin emri ile cümmalıdır. İkincisi, ov itini ovun üzerine gönderen zaman adam «bismillah» demelidir. Üçüncüsü, ov heyvanı itin dişlerinin yarasından ölmelidir. Eger it onu boğüb öldürse ve ya heyvan itin elinden qaçarken üreyi partlasa, halal olmaz. Eger itin tutduğu heyvan hele ölmeyibse, ovçu onun başını kesmelidir ki, eti halal olsun.

İti (ister ov iti, isterse de ev iti olsun) evin içinde saxlamaq qeti suretde İslam dinine ziddir. Çünki itin rütubetli halda toxunduğu her şey murdar olur (eynile donuz kimi). Yeni meselen it bedenini nem şalvara sürtse, şalvar pak edilmelidir. Ya da meselen, itin bedeni (ve ya tükleri) her hansı sebebden yaş olsa, quru eşyaya toxunanda o eşya da murdar olur ve paklanmalıdır. Itin tükü yapışmış paltarda namaz qılmaq batildir. İtin yemek yediyi, su içdiyi, yaladığı qab adi su ile yumaqla pak olmur. Onu evvelce torpaqla möhkem sürtmek, sonra suda iki defe pak etmek lazımdır. Ov itinin ağzı deyen heyvanı da bişirmezden qabaq pak etmek gerekdir.

Evde pişik saxlamağa şerietimiz icaze verir. Hetta meşhur sehabe Ebu Hüreyre mehz pişikleri çox sevdiyine ve hemişe qucağında pişik gezdirdiyine göre, Peyğember ona bu künyeni vermişdi (ereb dilinde «Ebu Hüreyre»


[1] 2 3 4 >>

Şerhler:
F@RIDE [OFF] (08.09.2012 / 15:05)
Her kes etiyinin qarsiligini gec tez alacaqdir.
»İslam Dini
»Oxu zalına keç

Onlayn Tanışlıq: 6655 / 895