canimaz.com
Sevgi qocalmaz, yalnız qalınmaz!
Daxil ol Qeydiyyat
Sayta Daxil Olun!
İstifadeçi Adı ve ya ID:

Şifre:

Meni xatırla | Qeydiyyatdan keç
Şifreni unutdun?
Alzeymer xesteliyi

Alzeymer xesteliyi

Alzheimer (“alzaymır” olarak oxunur) xesteliyi,zehinsel işlerde pozulmaya yol açan, ilerleyici bir beyin xestelıyıdır. Bu xestelıkde hafıze,danişma, yön bulma, insanları tanıma kimi mövzularda problemler yaşanır, günlük işler yerine getirilmez ve davranış pozqunluqlari görülebilir. Alzheimer xestalıyı,xalq arasında ümumi olaraq "bunama" deye adlandırılan veziyyetin en çox rastlanan sebebidir. Düşünce idaresi,hafıze ve danişma bacariği kimi bezı funksiyanların yer aldığı beyin bölümünde, qarişiq mesajları milyonlarca sinir hüceyresi arasında daşıyan kimyasalların seviyyesinin azalması ve sinir hüceyrelerinin yox olması ile, normal düşünme ve hafıze bacariqlarinin yox olduğu, xroniki ve irelileyen bir xestelıkdır.

Alzheimer adını, Alman doktor olan Dr. Alois Alzheimer’dan alib. Dr. Alzheimer,anormal bir zehni xestelık neticesi heyatini itiren bir qadının, beyin toxumalarında bezi deyişiklikler meydana geldiyini müşahide etmişdir ve xestelıyı ilk defe müayine etmişsir. Alzheimer xestelıyı en yayqın olaraq görülen demansiya yeni bunama sebebidir. Alzheimer xestelıyı Kimlerde Ve Niye Yaranir?
Alzheimer xestelıyıne,ümumiyyetle qoca yaşlarda rast gelinir. 40 ve 50'li yaşlarinda da görülmekle birlikde, 60 yaşın üzerindeki insanlarda daha çox ortaya çıxar.Qadınlarda biraz daha çox rastlanılmasının yanında, her iki cinsde de görülebiler.Xestelıyın sebebi hele tam olaraq bilinmemekle beraber araşdırmalarda ailesinde Alzheimer xestalıyı olanlarda xestelik yaranma risqinin biraz daha yüksek olduğu müşahide olunub.Ancaq bu; ailesinde Alzheimer xestesı olan herkesin Alzheimer xestesı olacağı menasina gelmir. Alzheimer xestelıyı yolxucu deyil.

Alzheimer xestelıyinin statistikasi Alzheimer xestalıyı 65 yaşın üstünde her 10-20 insandan birinde görülürken,85 yaşın üzerinde hardasa iki insandan birinde ortaya çıxır. Ümumi olaraq yaşlılarda en çox qarşılaşılan 4. Xestelıkdır.Günümüzde yaş ortalamasının yükselmesi sebebiyle etrafimizdaki Alzheimer


[1] 2 3 >>

Şerhler:
Şerh yoxdur, 1-ci siz yazın!
»Maraqlı ve Meslehetli
»Oxu zalına keç

Onlayn Tanışlıq: 7071 / 947