canimaz.com
Sevgi qocalmaz, yalnız qalınmaz!
Daxil ol Qeydiyyat
Sayta Daxil Olun!
İstifadeçi Adı ve ya ID:

Şifre:

Meni xatırla | Qeydiyyatdan keç
Şifreni unutdun?
Qıcqırmanın profilaktikası

Qıcqırmanın profilaktikası

Qıcqırma - bir çox xesteliklerin, eyni zamanda, xroniki mede bağırsaq sistemi xesteliklerinin “sadiq” yolçusu olduğu üçün, onu tam şekilde müalice etmek mümkün deyil. Lakin onun tez-tez baş vermemesine nail olmaq tamamile mümükündür. Bunun üçün aşağıdakı bir sıra qaydalara emel etmek lazımdır ki:

1. Heddinden artıq yemek yemeyin! Mede heddinden artıq dolduqda ve dartıldıqda, sfinkter zeiflediyi üçün mede şiresi qida borusuna atıla biler. Medenizi ne qeder çox doldursanız qida borusuna atılan turşunun miqdarı da çoxalmış olacaq. Ona göre de, her defe az midarda qida qebul etmekle, gün erzinde 5-6 defe yemek

daha meqsedeuyğun hesab olunur. Yemeyi yavaş-yavaş yeyin, yaxşı

çeynenilmiş qida medeni de qorumuş olur – qebul edilmiş qidanın hezm edilmesi

üçün ona daha az mede şiresi ve ifraz etmek ve daha az vaxt serf etmek lazım

gelir.

2. Yemekden sonra 1-2 saat erzinde uzanmayın, qabağa eyilmeyin, ve her hansı

ağır fiziki işle meşğul olmayın. Bütün bu müddet erzinde bedeninizi vertikal veziyyetde saxlayın – gezişin, ayaq üste durun, eyleşin. Eks halda, mededeki turşu ve öd tez bir zamanda qida borusuna axa biler. Eger qida qebulundan sonra siz mütleq uzanmaq isteseniz başınızın altına bir neçe balış qoyun. Heç zaman son qida qebulundan 2 saat keçmemiş yatmayın! Balışsız yatmaq da meslehet görülmür – mede şiresinin yemek borusuna axmaması üçün baş, bedene nisbeten bir qeder yuxarıda olmalıdır.

3. Dar paltar, qayış geyinmeyin. Dar paltar beli ehate ederek bağırsaqları da sıxır ve mede turşusunu qida borusuna doğru qalxmağa “mecbur edir”.

4. Qızardılmış, konservleşdirilmiş, duzlu, yağlı qidanı, yağlı et bulyonları, keskin edviyyatları (istiot, xardal) minimal miqdara qeder mehtudlaşdırın. Suda ve parda bişmiş qidalar, et ve toyuğun (qaz ve ördek olmaz!) ise yağsız növlerini yemek daha yaxşıdır. Qida rasionunuzdan teze çöreyi çıxarın – ya suxari ya da dünenden qalan bir qeder qurumuş çörek yeyin. Çovdar


[1] 2 3 >>

Şerhler:
Şerh yoxdur, 1-ci siz yazın!
»Maraqlı ve Meslehetli
»Oxu zalına keç

Onlayn Tanışlıq: 7036 / 1115