canimaz.com
Sevgi qocalmaz, yalnız qalınmaz!
Daxil ol Qeydiyyat
Sayta Daxil Olun!
İstifadeçi Adı ve ya ID:

Şifre:

Meni xatırla | Qeydiyyatdan keç
Şifreni unutdun?
Vegetarianlar

Vegetarianlar

Vegeterianlar esasen qida rasionlarından et, balıq ve deniz mehsullarını kenarlaşdırırlar. Mübahiseli qida mehsulları sırasında ise balın da adı keçir. Bezi vegeterianlar balıq elave edir, digerleri ise quş etinden uzaq durmağa çan atırlar.
Buna baxmayaraq hekimler hesab edirler ki, vegeterianlar olduqca sağlam qida rasionu ile seçilirler.
Vegeterianlar arasında ürek –damar sistemi problemlerine 30, xerçeng xesteliyine ise 40% daha az tesadüf olunur. Hipertoniyada bu qidalanma sistemini seçenler üçün problem deyil.
Vegeterianlıq bir qidalanma sistemidir ki, onunla qedim zamanlarda Roma, Hindistan, Yunanıstanda ciddi meşğul olublar.
Bura esasen istenilen heyvan etinin qida rasionundan çıxarılması daxildir. Bezi heyvanlarınsa südü, yağı ve hetta yumurtası da rasiondan kenarlaşdırılır.

Hele orta esr alimleri hesab edirdiler ki, etden hazırlanmış qida terevez ve göyerti, edviyyatlar, bitki menşelli turş mehsullarla yeyilmelidir. Medenin 4-de 1 hissesi maye, diger 4-de bir hissesi boş qalmaq ve esas hissesi qida üçün ayrılıb.
Lakin bu o demek deyil ki, neyi istedin ve nece geldi yemelisen.
İnsanların vegeterian olma sebebleri müxtelifdir. Bura pehriz, ateskleroz, xerçeng, ürek çatışmamazlığı, mede-bağırsaq problemlerinden qorunma cehdleri de daxil edile biler.
Müasir zamanda Bencamin Franklinin yolunu tutub büdceye qenaet meqsedi ile de vegeterian olanlar az deyil.
Hesablamalara göre, dünyada 1 hefte erzinde etden istifadenin cemi 70 qram azaldılması , 20 trilyon ABŞ dollarına qenaet etmek demekdir.
Yüksek kalorili qidadan birdefelik imtina, yüngül qidaları rasiona daxil edir. Bu qida mehsulları ise öz növbesinde hezm prossesini tezleşdirir ve demeli insanı da daha tez acdırır.

Hesab olunur ki, bitki menşelli qida insan heyatında yalnız fiziki deyil, menevi iz de buraxır. Bele ki, bu qidalanma növünü seçen insanlar daha mülayim , sakit, qerarlı olurlar. Heyvan eti ile qidalanan insanlara gelince, onlar daha aqressiv ve


[1] 2 >>

Şerhler:
Şerh yoxdur, 1-ci siz yazın!
»Maraqlı ve Meslehetli
»Oxu zalına keç

Onlayn Tanışlıq: 7035 / 1001