canimaz.com
Sevgi qocalmaz, yalnız qalınmaz!
Daxil ol Qeydiyyat
Sayta Daxil Olun!
İstifadeçi Adı ve ya ID:

Şifre:

Meni xatırla | Qeydiyyatdan keç
Şifreni unutdun?
Ağızda pis qoxu

Ağızda pis qoxu

Ağızda pis qoxu ve ya halitoz anlayışları adeten ağız boşluğundan xoşagelmez iyin gelmesini tesvir edir. Ağızda pis qoxunun olması daha çox insanın özü terefinden deyil etrafdakılar terefinden teyin edilr ve bezen böyük psixoloji sarsıntılara getirib çıxarır. Hetta bezi insanlarda Halifobiya deyilen psixoloji hal da inkişaf edir. Bu insanların ağızlarından pis qoxu gelmese bele eksinin olmasına inanırlar. Tecrübemizde bele veziyyetde hetta cerrahi emeliyyat teleb eden xestelere de rast gelinir.

85-90% hallarda ağızda pis qoxu ağız boşluğunda olan problemlerden qaynaqlanır. Qoxunun intensivliyi gün erzinde ferqli ola bilir. Adeten, seherler ağızda iyi daha çox olur. Ağızda iyi bezi qidalardan (soğan, sarımsaq, et, balıq, pendir ve s.), köklük, siqaret ve ya alkoqol qebulundan da qaynaqlana bilir. Bezen ise ağızda iyi keçici olur ve yemekden ve ya diş fırçaladıqdan sonra emele gelir ve tez de itir. İyinin xarakteri esas sebebden aslı olaraq ferqli ola bilir.

Son zamanlar aparılan tedqiqatlar sübut edibler ki, dil üzerinde qoxu töreden bakteriyaların çoxalması ve metilmerkaptan ve hidrogen sulfit (ingilisce, methylmercaptan ve hydrogen sulfite) buxarının formalaşması ağızda iyin esas sebeblerindendir.

Yaşlı ehalinin 2,4%-inde (ABŞ-da) ağızda pis qoxunun olmasından şikayetlenir. 25% hallarda ağızda pis qoxunun olması davamlı xarakter ala biler. Bu ise hemin insanların hem şexsi, hem de iş heyatlarında ciddi problemler yaradır. Ağızda davamlı olaraq pis qoxunun olması insanlarda daimi stress yaradır ve onlarda özüne güvenin azalması ile neticelene biler.

Sebebler

Ağızda qoxunun ferqli sebebleri mövcuddur:
- Qida. Qida hisseciklerinin ağız boşluğunda ve dişlerin etrafında qalması ve parçalanması pis iyi yaradır. Efir yağına malik qidaların qebulu ağızda pis iyin diger sebebidir. Efir yağları müxtelif bitkilerden alınır ve bunları aşağıdakıları nümune göstermek olar: defne, evkalipt, şam, zeytun, qızılgülü, jasmin, kereviz,


[1] 2 3 4 >>

Şerhler:
_DisTurBeD_ [OFF] (22.05.2013 / 13:09)
Meslehetler ucun tesekkur edirem
»Maraqlı ve Meslehetli
»Oxu zalına keç

Onlayn Tanışlıq: 7035 / 1061