canimaz.com
Sevgi qocalmaz, yalnız qalınmaz!
Daxil ol Qeydiyyat
Sayta Daxil Olun!
İstifadeçi Adı ve ya ID:

Şifre:

Meni xatırla | Qeydiyyatdan keç
Şifreni unutdun?
Övladınızın boyu balacadırsa,

Övladınızın boyu balacadırsa, "zamanla boyu artar, bizde qısaboylu yoxdur" deyib keçmeyin...

Statistika Komitesinin melumatına göre, ölke ehalisinin orta statistik boyu 167,2 sm, kişiler üçün orta boy 170,6 sm, qadınlarda ise 164,1 sm olub. Amma zaman keçdikce, ele bil insanlar cılızlaşırlar. Bes bunun sebebi nedir?

Mütexessisler boy cılızlaşmasını daxili ve xarici faktorların tesiri ile elaqelendirirler. Pediatr-endokrinoloq Afet Abbasova deyir ki, bezen insanlar boyun qısalığını nesilden gelen amil kimi deyerlendirseler de, bu, sehv fikirdir. Onun sözlerine göre, düzgün müalice metodları ile uşaqların boyunu uzatmaq imkanları mövcuddur. Uşaqların normal boya sahib olub-olmamasını yaşıdlarının boyu ile müqayise edib deyerlendirmek mümkündür. Düzgün qidalanma, mede-bağırsaq, böyrek xestelikleri, ürek qüsuru olan uşaqların sehhetine zamanında müdaxile edilmedikde, bu, qısaboyluluğa getirib çıxarır.

Hekim bildirir ki, valideynler uşaqlarının gelecekde qısaboylu olmasını istemirse, uşağın yetkinlik dövrüne qeder onun boyunun artma suretini nezaretde saxlamalı, lazım geldikde düzgün müalice üsullarına baş vurmalıdır. "Ana övladının illik böyüme suretine baxmalı, hemyaşıdlarının boyu ile müqayise etmeli, paltar ve ayaqqabılarının kiçilmesine nezaret etmeli, evde övladı üçün boy cedveli tertib etmeli ve eger bir problemle qarşılaşarsa, "zamanla boyu artar, bizde qısaboylu yoxdur" deyib arxayınlaşmamalı ve boy artımı zeif inkişaf eden övladını mütleq hekime göstermelidir".

Övladlarınızın ideal boya sahib olub-olmamasını bilmek üçün her iki valideynin boyunun toplanmasından 13 çıxılaraq, alınan reqemi 2-ye bölün. Aldığınız cavab övladınızın ideal boy ölçüsüdür. Oğlanlarda normal böyüme 1 yaşına qeder ilde 25 sm, 1-2 yaş arası - ilde 10-12 sm, 2-4 yaş arası - ilde 6-8 sm, 8-12 yaş arası - ilde 5 sm-dir. Heddi-büluq dövründe oğlanların böyüme sureti 20-25, qızların ise 15-20 sm-dir.

Hekim-terapevt Besti Elmemmedova ise bildirir ki, insanın irelide ne


[1] 2 3 >>

Şerhler:
Celll [OFF] (16.02.2017 / 05:25)
Men boyum 10 sm uzansin isdiyirem bunun ucun hansi hekimin yanina gede bilerem
Celll [OFF] (16.02.2017 / 05:24)
Men boyum 10 sm uzansin isdiyirem bunun ucun hansi hekimin yanina gede bilerem
Dasort_aliance [OFF] (14.10.2012 / 11:10)
Ovladmin yox,qizimin boyu cuppuludu
»Maraqlı ve Meslehetli
»Oxu zalına keç

Onlayn Tanışlıq: 7031 / 1289