canimaz.com
Sevgi qocalmaz, yalnız qalınmaz!
Daxil ol Qeydiyyat
Sayta Daxil Olun!
İstifadeçi Adı ve ya ID:

Şifre:

Meni xatırla | Qeydiyyatdan keç
Şifreni unutdun?
İştahazılıq

İştahazılıq

İştahazılıq müxtelif xesteliklerin elameti kimi meydana çıxa bilir ve bu termin qida qebuluna olan isteyin azalmasını eks etdirir. İştaha qidalanma isteyi ve aclıq hissi demekdir. Bu hiss kifayet qeder qidalı maddelerin ve enerjinin bedene daxil olmasını ve maddeler mübadilesinin fasilesiz teminatını tenzimleyir. İştaha hissi merkezi sinir sistemi ve hezm traktı arasında olan qarşılıqlı elaqe neticesinde yaranır. Bu hissin ister azalması, isterde artması orqanızmde normal maddeler mübadilesinin pozulmasına getirib çıxarır.

Sebebleri

- Nevrotik anoreksiya. Nevrotik anoreksiya diaqnozu en çox (90%) genc xanımlarda (15-25 yaş arası) qoyulur ve psixoloji poğunluq hesab edilir. Bu xestelik zemanemizin xesteliyi olsa da ilk defe edebiyyatlarda 1874-cü ilde tesvir edilmişdir. Xesteliyin esasında xanimların zerif görünme isteyi durur. Bu meqsedle onlar qidalanmanı azaldır, ifrat idmanla meşğul olur ve hetta maye itirmek üçün sidikqovuculardan, süni qusma ve ishal yaratma kimi vasitelerden istifade edirler. Bezen bu xanimların isteyi uğursuzluqla neticelenir ve bir müddet sonra onlarda iştahasızlıq, qidalanma fobiyası (qorxusu) yaranır. Daha geniş Nevrotik anoreksiya....

- Hezm sisteminin xestelikleri. İştahasılıq daha çox qaraciyerin parenximatoz patologiyaları ve mede xesstelikleri, xüsusile de mede xerçengi zamanı qeyd edilir. İştahazılığın aşağıdakı sebebleri qeyd edile biler:

- Ağız boşluğunun, udlağın, qida borusunun iltihabi ve tumoroz (xerçeng) deyişiklikleri

- Mede xestelikleri: qastrit, xora, mede çıxacağının stenozu (daralması), mede xerçengi

- Bağırsaq xestelikleri: Enteritler, Kron xesteliyi, xoralı kolit, appendisit, xroniki ishal, bağırsaq stenozları

- Qaraciyer ve öd yollarının xestelikleri: qaraciyerin keskin ve xroniki iltihabi xestelikleri, qaraciyerde durğunluq, öd daşı xesteliyi.

- Intoksikasiya. İntoksikasiya bedenin bu ve diger kenar maddelerle zeherlenmesi menasını verir. Aşağıdakı intoksikasiya


[1] 2 3 >>

Şerhler:
Şerh yoxdur, 1-ci siz yazın!
»Maraqlı ve Meslehetli
»Oxu zalına keç

Onlayn Tanışlıq: 7031 / 1292