canimaz.com
Sevgi qocalmaz, yalnız qalınmaz!
Daxil ol Qeydiyyat
Sayta Daxil Olun!
İstifadeçi Adı ve ya ID:

Şifre:

Meni xatırla | Qeydiyyatdan keç
Şifreni unutdun?
İtdirseyi ve xalyazion. Nece müalice edilir?

İtdirseyi ve xalyazion. Nece müalice edilir?

İtdirseyi – göz qapağındakı kirpik kisesinin ve ya piy vezisinin keskin irinli iltihabıdır.

Xestelik ekser hallarda immuniteti zeiflemiş olan insanlarda (adeten uşaqlarda) ve ya badamcıqlarının, burunun elave boşluqlarının iltihabı, dişlerde olan xestelikler, qurd invaziyaları, şekerli diabet ve s. xestelikler fonunda baş verir.

Xestelik ilkin olaraq göz qapağı kenarında ağrılı nöqtenin emele gelmesi ile başlayır. Sonra onun etrafında şişkinlik ve qızartı emele gelir ve göz qapağı şişir. 2-3 günden sonra göz qapağı kenarındakı şişkinlik sahesinde sarı rengli irinli “başcıq” emele gelir ve o deşildikden sonra içerisinden irin xaric olur. Eger göz qapağında eyni zamanda emele gelmiş bir neçe itdirseyinin birleşmesi baş vererse, xestenin ümumi veziyyeti ağırlaşır. Bu zaman xestede temperaturun yükselmesi, çenealtı ve qulaqaltı limfa vezilerinin böyümesi kimi elametler de yarana biler. Bu halda mütleq hekim-oftalmoloqa müraciet etmek lazımdır. Müalice antibiotiklerin kömeyile aparılır. İtdirseyi tez-tez emele geldiqde mütleq hekim-immunoloqa müraciet etmek lazımdır.

Formalaşmaqda olan irinciyin sethine nöqtevi şekilde brilliyant yaşılı (“zelyonka”), yod ve ya spirt vurmaq olar. Diqqetli olun ki, antiseptik göze düşmesin!

İrin emele qeldiqde göz nahiyyesine isti bir şeyin (qrelka, içerisi isti qum ve ya duz ile doldurulmuş kisecik) qoyulması yaxşı effekt verir. Derman mehlulu ile isladılmış pampıq ve ya tenzif qoyulması meslet görülmür! Heç bir halda irinciyi sıxmaq ve ya deşmek olmaz! Bu halda infeksiya göze yayıla biler!

İtdirseyi müalicesi zamanı adeten tetrasiklin ve ya eritromisin melheminden, 20%-li sulfasil-natrium (albusid) ve ya diger müasir göz damcılarından istifade olunur.

Bir neçe günden sonra itdirseyi adeten keçib gedir.

Bezen de ele olur ki, itdirseyi keçib getmeyin evezine göz qapağının içerisinde kiçik şiş kimi qalır. Buna xalyazion deyilir. Xalyazion ağrımır, lakin kosmetik


[1] 2 >>

Şerhler:
gulnaz.imanova.1974 [OFF] (24.04.2015 / 17:58)
sofradeks dermanini bu kimi goz xesteliklerine tokmek olar?
»Maraqlı ve Meslehetli
»Oxu zalına keç

Onlayn Tanışlıq: 7033 / 1384