canimaz.com
Sevgi qocalmaz, yalnız qalınmaz!
Daxil ol Qeydiyyat
Sayta Daxil Olun!
İstifadeçi Adı ve ya ID:

Şifre:

Meni xatırla | Qeydiyyatdan keç
Şifreni unutdun?
Dem qazı ile zeherlenme zamanı ilk yardım

Dem qazı ile zeherlenme zamanı ilk yardım

Efsuslar olsun ki, dem qazı ile zeherlenme yaşadığımız dövrde tez-tez rast gelinen bedbext hadiselerdendir. Bu bedbextlikden qurtulmaq üçün ilk növbede bütün yollarla onun qarşısını almaq lazımdır.

Bunun üçün ise evlerde tehlükeli qaz sobalarından istifade etmemek, qaz kolonkası yanarken uşağı uzun müddet hamam otağında tek qoymamaq ve s. bu kimi qoruyucu tedbirler yerine yetirilmelidir!

Bes dem qazı ile zeherlenmeni nece müeyyen etmek olar? Dem qazı ile yüngül zeherlenme zamanı zererçekende başgicellenme, baş ağrısı, quru öskürek, ürekbulanma, qusma kimi elametler meydana çıxır. Daha ağır zeherlenme zamanı ise qıcolmalar, huşun uzun müddet itirilmesi, beyin ödemi, üreyin zedelenmesi baş verir. Yadda saxlamaq lazımdır ki, kiçik yaşlı uşaqlar az miqdarda dem qazından hetta heyatlarını itire bilerler!

Dem qazı ile zeherlenme zamanı ilk tibbi yardım:

- zererçekeni derhal açıq havaya çıxarmaq (balkona, çöle);

- eynindeki paltarın yaxasını, kemerini ve s. açmaq;

- ona yarıoturaq (!) veziyyet vermek (ağ ciyer ödeminin qarşısını almaq üçün);

- zererçekenin alnına, sinesine soyuq kompres qoymaq;

- eger zererçeken nefes almırsa ve ürek dayanmışsa derhal reanimasiya tedbirlerine başlayın (bax, “Üreyin xarici masajı” ve “Süni teneffüs”).

Dem qazı ile zeherlenmenin ilk elametleri meydana çıxan kimi derhal “tecili yardım” çağırmaq lazımdır! Hetta sizin fikrinizce, zererçekeni veziyyetden çıxardığınıza emin olsanız da, heç bir halda “tecili yardım” çağırışını leğv etmeyin!


Şerhler:
Şerh yoxdur, 1-ci siz yazın!
»Maraqlı ve Meslehetli
»Oxu zalına keç

Onlayn Tanışlıq: 7031 / 1405