canimaz.com
Sevgi qocalmaz, yalnız qalınmaz!
Daxil ol Qeydiyyat
Sayta Daxil Olun!
İstifadeçi Adı ve ya ID:

Şifre:

Meni xatırla | Qeydiyyatdan keç
Şifreni unutdun?
ELM ÜSTÜNDÜR ya MAL-DÖVLET?

On nefer öz aralarında meslehet edib qerara geldiler ki, ayrı-ayrılıqda Hezret Elinin (e) yanına gedib ona eyni sualı versinler. Eger Eli (e) hamının sualını eyni cür cavablandırsa, demeli, onun elmi azdır ve imamete layiq deyil.

Yox, eger her kese o birinden ferqli cavab verse, demeli, Peyğemberin: “Men elmin şeheriyem, qapısı ise Elidir” kelamı doğrudur.
Birinci adam Hezret Elinin (e) yanına gelib soruşdu: “De görüm, elm daha üstündür ya mal-dövlet?”. Hezret cavab verdi: “Elm mal-dövletden üstündür. Çünki elm peyğemberlerin mirasıdır. Mal-dövlet ise fironun, Qarunun ve Şeddadın mirasıdır”.
Ikinci adam da gelib eyni sualı verdi. Eli (e) onun sualını bele cavablandırdı: “Elm maldan üstündür. Çünki elm seni qoruyar, mal-dövleti ise sen özün qorumalısan”.
Üçüncü adamın sualına imamın cavabı bele oldu: “Elm mal-dövletden üstündür. Çünki alimin dostları çox olar, servetlinin ise düşmeni”.
Dördüncü adam da elmin yoxsa servetin üstün olduğunu soruşanda Eli (e) buyurdu: “Elm servetden üstündür. Çünki elm xerclendikce (başqalarına öyredildikce) çoxalar, servet ise xerclendikce azalar”.
Beşinci adam eyni sualla müraciet edende Imam bele cavab verdi: “Elm servetden üstündür. Çünki varlı adama paxıl ve simic deyirler. Amma elmli adama ehtiram gösterirler”.
Altıncı adamın sualının cavabı bu şekilde oldu: “Elm maldan üstündür. Çünki oğrular malı apara bilerler, elmi ise heç kim senden oğurlaya bilmez”.
Yeddinci adam öz sualının cavabında Eliden (e) bunu eşitdi: “Elm servetden üstündür. Çünki zaman keçdikce mal köhnelir, çürüyür ya paslanır, deyerden düşür. Amma elm üçün bu tehlüke yoxdur”.
Sekkizinci adamın cavabı bu şekilde verildi: “Elm daha yaxşıdır. Çünki mal-dövlet yalnız bu dünyada insanla birlikde olar ve ona xeyir verer. Amma elm ise hem bu dünyada, hem de axiretde insana fayda getirer”.
Doqquzuncu şexsin cavabı da o birilerden ferqli oldu: “Elm mal-dövletden üstündür. Çünki mal-dövlet insanın qelbini daşlaşdırar, elm ise yumşaldar”.
Nehayet, onuncu adam


[1] 2 >>

Şerhler:
Şerh yoxdur, 1-ci siz yazın!
»İslam Dini
»Oxu zalına keç

Onlayn Tanışlıq: 6669 / 1237