canimaz.com
Sevgi qocalmaz, yalnız qalınmaz!
Daxil ol Qeydiyyat
Sayta Daxil Olun!
İstifadeçi Adı ve ya ID:

Şifre:

Meni xatırla | Qeydiyyatdan keç
Şifreni unutdun?
Skalioz

Skalioz

Dayaq-hereket sisteminin xesteliklerine kifayet qeder çox rast gelinir. Bezen heç pasientler özlerinde her hansı bir xesteliyin olmasını hiss etmirler. Bezen ise vaxtın olmadığından şikayet edirler, lakin vaxtında xesteliyin qarşısının alınması onun tamam sağalmasına sebeb ola biler. Skolioz ve ya onurğa eyriliyi dedikde, onurğanın yana 10 dereceden artıq eyilmesi nezerde tutulur. Skoliozun en çox rast gelinen forması aşağıdakılardır:

a) İdiopatik, b) Anadangelme, c) Sinir-ezele menşeli, d) Strukturlu


İdiopatik skolioz adeten, 10 yaşından sonra inkişaf etmeye başlayır, qızlarda 12 yaşında oğlanlarda ise 14 yaşında inkişaf etmeye başlayır. Xestelik adeten, mektebde profilaktik müayineler zamanı aşkalanır. Skoliozun ise bilinen bir neçe derecesi var, nezere çarpmayan formadan deformasiyaya uğramış onurğaya qeder rast gelinir. Bu zaman onurğa deformasiyasından başqa, qabırğalarda deyişiklik ve nefesalmada pozğunluqlar yaranır.


İdiopatik skolioz çox vaxt 1-10 yaşarası uşaqlarda rast gelinir. Diaqnozun vaxtında qoyulması üçün profilaktik tedbirlerin görülmesi çox vacibdir.

Anadangelme skolioz onurğa strukturlarının malformasiyası neticesinde meydana çıxır. Spinal xorda elementleri ve onurğa strukturlarından hestasiya dövrünün 3-6-cı hefteleri arasında yaranır ve inkişaf edir. Anadangelme onurğa xestelikleri, adeten diger orqanların malformasiyaları ile rast gelinir. Bunlara ise qinekourinar trakt, sinir sistemi ve ürek daxildir.

Sinir-ezele menşeli skolioz sinir sisteminin pozğunluqları ile bağlı meydana çıxan bir növüdür, meselen, uşaq serebral iflici, onurğa feqerelerinin çatı, ezele distrofiyası, kürek nahiyesinin travması, onurğa şişleri, neyrofibromatoz.
Skoliozun müalicesi ortopedin nezareti altında aparılır. Yüngül formalarda müalicevi gimnastika, üzmek ve massaj sağalmağa tam kifayet edir.

Ağır formalarda ise korreksiyaedici korsetden istifade olunmalı ve cerrahi emeliyyat aparılmalıdır.

Kifoz -bu onurğanın saggital


[1] 2 >>

Şerhler:
Sevgim_Allaha [OFF] (12.06.2015 / 10:35)
siz hekimsiz?
_*RaziN*_ [OFF] (20.10.2012 / 03:53)
bu uzun oldu sebrim catmadiki oxuyum(
»Maraqlı ve Meslehetli
»Oxu zalına keç

Onlayn Tanışlıq: 7004 / 1472