canimaz.com
Sevgi qocalmaz, yalnız qalınmaz!
Daxil ol Qeydiyyat
Sayta Daxil Olun!
İstifadeçi Adı ve ya ID:

Şifre:

Meni xatırla | Qeydiyyatdan keç
Şifreni unutdun?
Hisslerin xarici ifadesi.

Hisslerin xarici ifadesi. Biz ünsiyyetde olduğumuz adamları hansı hissler keçirdiklerini onların sifet cizgilerinden, beden hereketlerinden, sesinden aydın duya bilerik. Adeten, insanın razı ve narazı olmasını, sevinc ve kederini, narahatlığını, pert olmasını, utanması ve qorxmasını ve s. onun sifet cizgilerinde, bedenin ifadeli hereketlerinde, elece de sesinde eks olunur.
Her şeyden evvel insanın ne kimi hissler keçirmesi onun teneffüs ve qan dövranı üzvlerinin fealiyyetinde xarici ifadesini tapır. Qorxu hissi keçiren adamın sanki nefesi kesilir, lazımi sözleri tapıb demekde çetinlik çekir. Sevinc hissi keçirdikde ise tamamile başqa cür nefes alır.
İnsanın hansı hissleri keçirmesi qan dövranında daha aydın tezahür edir. Beleki adam utandıqda, pert olduqda üzünün rengi qızarır, qorxduqda ise ağarır.
İnsanın ne kimi hissler keçirmesi esasen onun mimikasında ve intonasiyasında daha aydın eks olunur.
Bunlarla yanaşı, insanın keçirdiyi hissleri, onun bedeninin ifadeli hereketlerinden – pantomimikasından da başa düşmek mümkündür. Adeten, balet tamaşaları zamanı artist bir kelme söz işletmeden bedeninin ifadeli hereketleri ile keçirdiyi müvafiq hissleri tezahür etdirir.
Nehayet, insanın keçirdiyi hissler onun nitqinde de öz ifadesini tapa bilir. İnsan müeyyen hadiseye münasibetini nitqinin intonasiya terzi ile ifade ede bilir. (Meselen, nece? sözünü müxtelif intonasiya ile ifade etmekle). Belelikle mimika, pantomimika, jestler, intonasiya, kinesika ve proksimika qeyri-verbal ünsiyyet vasitesi kimi emosiyaları tezahür etdirir.
Hisslerin esas keyfiyyetleri. Psixoloji tedqiqatlar göstermişdir ki, insanın öz hisslerinin obyektine nece yanaşması, indiki anda ona nece münasibet beslemesi bu hissin keyfiyyet mezmununu müeyyen edir. Bu baxımdan hisslerin özünemexsus esas keyfiyyetleri diqqeti celb edir. Bu keyfiyyetler olmadan heç bir psixi hadiseni emosional saheye aid etmek mümkün deyildir. Ona göre ki, hissin esas keyfiyyetleri şexsiyyetin obyekte emosional


[1] 2 >>

Şerhler:
_*RaziN*_ [OFF] (20.10.2012 / 03:49)

Zehlemgetmiw [OFF] (20.10.2012 / 02:38)
Bu melumati cox adam oxuyur amma az adam ordaki soz ve terminlerin menasin bawa duwur. Emeye hormet twk
»Maraqlı ve Meslehetli
»Oxu zalına keç

Onlayn Tanışlıq: 7004 / 1477