canimaz.com
Sevgi qocalmaz, yalnız qalınmaz!
Daxil ol Qeydiyyat
Sayta Daxil Olun!
İstifadeçi Adı ve ya ID:

Şifre:

Meni xatırla | Qeydiyyatdan keç
Şifreni unutdun?
ERE GEDEN QIZLARA 10 NESİHET

Cahiliyye dövründe Erebistanda Ümame adlı ağıllı, tedbirli ve belağetli bir qadın yaşayırdı. Onun Ünas adlı qızı vardı. Beni-Kinde qebilesinin şeyxinin oğlu Haris Ünasa elçi düşdü. Valdieynleri qızın toy tedarükünü görmeye başladılar.



Toy günü beyin adamları gelini aparmaq üçün gelende Ümame öz qızına aşağıdakı nesiheti verdi:

“Qızım, sen gözel exlaqa ve şerefli esil-necabete sahibsen. Belke öyüd-nesihete ehtiyacın da yoxdur. Eger övlada öyüd vermek adet-enene olmasaydı, men de sene bu nesiheti vermezdim. Amma valideyn nesiheti qafil övlad üçün bir xatırlatma, ağıllı övlad üçün ise bir ehsandır.

Qızım, ele bilme ki, qız uşağının heyat yoldaşına ehtiyacı yoxdur. Eger bele olsaydı, gerek her qızın anasının da ere getmeye ehtiyacı olmayaydı. Halbuki, o qızın dünyaya gelmesi üçün anasının ere getmesi lazım idi. Kişi ve qadın bir-birinden ötrü yaradılıblar. Sen böyüyüb boya-çatdığın ocaqdan ve terbiye aldığın evden çıxıb hele yaxşı tanımadığın bir aileye ve hele ünsiyyet qurmadığın bir adamın yanına köçürsen. Yadında saxla: sen özünü erinin kenizi kimi apar ki, o da senin kölen olsun. (Yeni sen erine tabe olub onun isteklerini yerine yetir ki, o da sene tabe olub senin isteklerini yerine yetirsin). Sene on nesihetim var. Onlara emel etsen, xoşbext olarsan:

Birinci ve ikinci nesihetlerim budur ki, erinle qenaet esasında davranasan ve onun sözlerini eşidib emel edesen. Qenaetli davranış insana qelb rahatlığı getirer, ere itaet etmek ise Rebbin razılığına sebeb olar. (Qenaet esasında davranmaq deyerken, erin qazancına qane olmaq, ondan artığını teleb etmemek, eve gelen ruziye göre Allaha şükr etmek nezerde tutulur).

Üçüncü ve dördüncü nesihetlerim budur ki, erinin gözüne xoş görünesen ve temizliye riayet edesen. (Yeni hemişe erinin gözünde yaraşıqlı görünmeye çalışasan, hem bedeninin ve üst-başının, hem de ev-eşiyin temizliyine riayet edesen). Bil ki, gözel görünmek üçün en yaxşı vasite sürme, temizlik üçün en yaxşı vasite ise sudur.

Beşinci ve


[1] 2 >>

Şerhler:
selcan_91 [OFF] (25.10.2012 / 22:53)
Cox gözel meslehetlerdir.Uca Allah her bir qïza,qadïna xeyirli aile nesib etsin insallah!Cox sagolun!
»İslam Dini
»Oxu zalına keç

Onlayn Tanışlıq: 6675 / 1025