canimaz.com
Sevgi qocalmaz, yalnız qalınmaz!
Daxil ol Qeydiyyat
Sayta Daxil Olun!
İstifadeçi Adı ve ya ID:

Şifre:

Meni xatırla | Qeydiyyatdan keç
Şifreni unutdun?
Qurban Bayrami.

Qurban bayramı ve ya Dini qurban kesme bayramı — İslam aleminde en möhteşem bayramlardan biridir. Bütün müselman aleminde her il hicri teqvimi ile Zilhicce ayının 10-cu gününden başlayır ve adeten üç gün davam edir. Merasimlerde qoyun, qoç, inek, dana ve ya deve kesilir. Qurbanın bir hissesinden din xadimlerine pay gönderilir, bir hissesi ise kasıblara paylanır. Hamıya beraber pay verilir, qurban kesen özü de beraber pay götüre biler. Eneneye göre dilençi ve kasıblar bayram günü ac qalmasınlar deye bu gün merasimlere devet olunurlar.

Tarixi

Qurban bayramı en qedim bayramlardandır. Dini qurban kesme merasimi İslamdan da evvel mövcud olub, lakin o vaxtlar günahdan temizlenmek, qezeblenmiş Allahın könlünü almaq ve s. nezerde tutulurdu.

Hicrinin (Mehemmed Peyğemberin Mekkeden Medineye köçmesinin) ikinci ilinden sonra dini qurban kesmenin İslam aleminde başqa meqsedleri ve sebebleri yarandı. Bele ki, dini qurban kesme islam aleminde böyük ruh yüksekliyi, dindarlıq, xeyriyyeçilik, başqalarına kömek etmek kimi elametlere yiyelendi.[1]

Dini qurban kesme İbrahim Peyğemberin heyatında baş veren ehvalatdan sonra yaranmışdır. Bele ki, yuxuda Allah İbrahim peyğembere oğlu İsmayılı qurban vermeyi (onların Allaha imanını yoxlamaq üçün) emr edir. İbrahim esl dindar kimi Allahın emrini yerine yetirmeye hazır idi, İsmayıl özü de qurban olmağa razılaşır. Bu haqda Quranda yazılmışdır.

Qurban Bayramı(Ümumi melumat)

Allaha qelben yaxın ve sadiq olduğunu sübut etmek isteyen İbrahim Peyğember oğlu İsmayılı qurban kesmeye hazır idi. Lakin uca Allah bunu öz elçisine reva bilmedi ve qurbanlıq üçün ona bir qoç gönderdi. Buna göre de Qurbanlıq bayramında kesilen qurbana "İsmayıl qurbanı" da deyirler.

Çox sevdiyi balasını Allah yolunda qurban vermeye hazır olması peyğemberin Allah qarşısında imanının, semimiliyinin ve mütiliyinin bariz sübutudur. Odur ki, din tarixinde derin iz salmış bu hadise Allaha inamın, derin etiqadın nümunesidir. Bu hadise onu gösterir ki,


[1] 2 3 4 >>

Şerhler:
*SoN-UmuDLeRLe* [OFF] (26.10.2012 / 18:20)
Allah butun muselmanlarin Qurbanlarini ve İbadetlerini qebul etsin inşAllah.teşekkur qardaşim.Allah razi olsun sennen.
»İslam Dini
»Oxu zalına keç

Onlayn Tanışlıq: 6673 / 1105