canimaz.com
Sevgi qocalmaz, yalnız qalınmaz!
Daxil ol Qeydiyyat
Sayta Daxil Olun!
İstifadeçi Adı ve ya ID:

Şifre:

Meni xatırla | Qeydiyyatdan keç
Şifreni unutdun?
Mescid göyerçini yoxsa qaniçen xelife?

Emeviler sülalesinin beşinci xelifesi Ebdülmelik ibn Mervandır. Emeviler neslinin iki qolu hakimiyyetde olmuşdur.

Süfyaniler qoluna mensub olan üç xelifeden (Müaviyye ibn Ebu Süfyandan, Yezid ibn Müaviyyeden ve II Müaviyyeden, yeni Yezidin hakimiyyetden istefa vermiş oğlundan) sonra Mervan ibn Hekem hakimiyyeti ele keçirdi ve Mervaniler qolunun esasını qoydu. Ondan sonra ise oğlu Ebdülmelik xelife oldu. Ebdülmelik ibn Mervan teqriben 20 il (685-705-ci iller) xelifelik etmişdir. Çox zalım, qeddar, amma hem de siyasetcil ve tedbirli adam olan Ebdülmelikin zamanında Emeviler xilafeti xeyli güclendi. Qeyd etmek yerine düşer ki, qaniçenliyi ile ad çıxarmış, 120 min nefer günahsız adamın qetline ferman vermiş Heccac ibn Yusif Seqefi mehz Ebdülmelikin terefinden Iraq valisi teyin edilmişdi.

Lakin Ebdülmelik cavanlığında çox ibadet eden, dünya nemetlerinden uzaq gezen bir adam kimi tanınırdı. Vaxtını mescidde namaz qılıb Quran oxumaqla keçirerdi. Hetta buna göre ona “mescid göyerçini” leqebi vermişdiler. Atası Mervanın ölmesi ve hakimiyyetin ona keçmesi barede xeberi de Ebdülmelike mescidde çatdırdılar. Bu zaman o, Quran oxumaqla meşğul idi. Xeberi eşiden kimi Quranı bükdü ve sanki canlı bir insanla danışırmış kimi üzünü ona tutub dedi: “Sene salam olsun. Seninle menim aramda ayrılıq vaxtı gelib-çatdı”. Büküb kenara qoyduğu Quranla birlikde Ebdülmelik sanki ibadet ve zöhdü de birdefelik kenara tullamış oldu.

İmam Hüseynin (e) qanına bais olmuş Yezid Mekke şeherine qoşun gönderende, mancanaqlarla Mekkeni daşa tutub Kebeni yandıranda Ebdülmelik bu hereketi narazılıqla qarşılamış ve demişdi: “Kaş, sema başımıza uçulaydı, bu müsibeti görmeyeydik!”. Amma üstünden cemi sekkiz il sonra Ebdülmelik özü Heccacı böyük bir qoşunla Mekkenin üzerine yollayıb, şehere çekilmiş Abdullah ibn Zübeyri ele keçirmeyi tapşırdı. Heccacın Mekke kenarında quraşdırdığı mancanaqlar gece-gündüz şeheri yanar daşlarla ateşe tutdular. Daş zerbelerinin altında Kebenin divarları uçuldu, müqeddes


[1] 2 >>

Şerhler:
Şerh yoxdur, 1-ci siz yazın!
»İslam Dini
»Oxu zalına keç

Onlayn Tanışlıq: 6678 / 672