canimaz.com
Sevgi qocalmaz, yalnız qalınmaz!
Daxil ol Qeydiyyat
Sayta Daxil Olun!
İstifadeçi Adı ve ya ID:

Şifre:

Meni xatırla | Qeydiyyatdan keç
Şifreni unutdun?
Vaxtımızın qedrini bilek

Saat eqrebinin her bir hereketi ömrümüzden daha bir saniyeni itirdiyimizi xeber verir. Saniyeler deqiqeye, deqiqeler saata, saatlar güne çevrilir. Günler aylara, aylar illere dönür. Bax, belece, saat eqrebi köhlen at kimi ömrümüzü terkine alıb aparır. Bir bayatıda deyildiyi kimi,

Günde bir kerpic düşür
Ömrümün sarayından.

Çox zaman cüzi miqdarda pulumuzu itirende kederden, narahatçılıqdan özümüze yer tapa bilmirik. Amma qızıldan, gümüşden daha deyerli olan vaxtımızın bihude ve birdefelik ötüb keçmesinin ferqine varmırıq…

İslam müqeddeslerinin hedislerinde buyurulur ki, vaxt - möminin itkisidir. Mömin olan şexs hemişe zamanın qedrini bilmeli, vaxtını lazımınca deyerlendirmelidir. Çünki her bir hereketin uğur ve bereket qazanması öz vaxtında görülmesinden asılıdır. Öz vaxtında ve yerinde görülmeyen işin qiymeti olmaz. Atalar sözünde deyildiyi kimi, su eyni yerden birce defe axar. Buna göre de Allah terefinden verilmiş imkan çerçivesinde fürseti qenimet bilmeli, her bir hereketi etmezden evvel ölçüb-biçmeli, yanlış addımlardan çekinmeliyik. İkinci defe eyni fürseti elde ede bileceyimize zemanet yoxdur.

İslam peyğemberi Hezreti Muhemmed Peyğember (s.e.s.) öz sadiq sehabesi Ebu Zerre nesihetinde buyururdu:

"Ey Ebu Zerr, beş nemetin qedrini itirmezden evvel bil: qocalmazdan evvel cavanlığın, xestelenmezden evvel sağlamlığın, kasıblıqdan evvel varlılığın, meşğulluqdan evvel bekarlığın ve ölmezden evvel diriliyin qedrini.

Ey Ebu Zerr! Bu günün işini sabaha qoyma! Sen bu günün elindesen, sabah ise hele sene mexsus deyil. Eger sabaha sağ çıxsan, bu günkü kimi yene vezifelerin olacaq ve hemin vezifeleri yerine yetirmeli olacaqsan. Eger sabaha sağ çıxmasan, bu gün ele et ki, "Niye filan emeli dünen etmedim?" - deye peşmançılıq çekmeyesen.

Ey Ebu Zerr! Çoxları gece düşene kimi yaşamağa fürset tapmayıblar. Ve çoxları sabahın intizarında olub, amma sehere çıxmayıblar".

Unutmamalıyıq ki, ömür bize birce defe verilir. Bu ömür sonrakı axiret heyatı üçün bir


[1] 2 3 4 >>

Şerhler:
Şerh yoxdur, 1-ci siz yazın!
»İslam Dini
»Oxu zalına keç

Onlayn Tanışlıq: 6693 / 1420