canimaz.com
Sevgi qocalmaz, yalnız qalınmaz!
Daxil ol Qeydiyyat
Sayta Daxil Olun!
İstifadeçi Adı ve ya ID:

Şifre:

Meni xatırla | Qeydiyyatdan keç
Şifreni unutdun?
İmam Hüseynin (e) qatillerinden biri - Übeydullah

Kerbela faciesinin qanlı cinayetkarlarından biri de Übeydullah ibn Ziyaddır. Onun atası Ziyad hicretin birinci ilinde ve ya Bedr döyüşü baş veren günde anadan olmuşdur. Atasının kimliyi mübahise obyektidir.

Camaat onu Übeyd Seqefinin oğlu kimi qebul edirdi. Amma Ebu Süfyan hemişe iddia edirdi ki, Ziyadın esl atası odur. Ele buna göre hicri 44-cü ilde Müaviye ibn Ebu Süfyan Ziyadı resmen öz qardaşı adlandırmış ve bu barede her yere car çekdirmişdi.

Ziyad xelife Ömer ibn Xettab terefinden Besre valisine kömekçi gönderildi, evvelce Müğeyre ibn Şöbenin, daha sonra Ebu Musa Eşerinin katibi ve Besre beytül-malının xezinedarı oldu. Imam Eli ibn Ebu Talib (e) onu Fars vilayetinin valisi teyin etdi. Ziyad o hezretin şehadetine kimi sebrle dözdü ve Ehli-beyt terefdarlarına qarşı üreyindeki kin-küdureti aşkara çıxarmadı.

Imam Elinin (e) şehadetinden sonra Ziyad Müaviyenin terefine keçdi. Müaviye onu öz qardaşı adlandırdıqdan sonra Iraqın ixtiyarını ona verdi, daha sonra Xorasan ve Fars vilayetlerinin hakimliyini de ona hevale etdi. Ziyad bu yerlerde çox zülmler töretdi, yüzlerle Ehli-beyt terefdarını sürgün etdi, bezilerini qetle yetrdi. Ziyadın zülmü o yere çatdı ki, camaat Imam Hesene (e) ondan şikayet etdi. Imamın duası ile Ziyadın bir elinin baş barmağında şiş emele geldi, şiş getdikce böyüyüb boynuna kimi yayıldı, nehayet, hicri 53-cü ilde Ziyad bu xestelikden öldü.

Ziyadın oğlu Übeydullah atasından sonra Müaviyenin emri ile evvelce Xorasan vilayetine vali teyin olundu. Iki ilden sonra Müaviye Besre şeherini ona teslim etdi. Übeydullah da atası kimi Ehli-beytin qatı düşmeni idi. Iraqda bir neçe mescid tikdirib, bu mescidlerin minberinden Hezret Eliye (e) lenet oxutdururdu. Onun xebisliyinin sebebini esl-necabetinde axtarmaq lazımdır. Übeydullahın anası Mercane adlı keniz idi ve exlaqsızlıqda ad çıxarmışdı. Hetta Hezret Zeyneb Kufede söylediyi xütbede Übeydullahı “yebne Mercane” (ey Mercanenin oğlu) adlandırmışdı ki, bu da ereblerde böyük rüsvayçılıq ve tehqir


[1] 2 3 >>

Şerhler:
Şerh yoxdur, 1-ci siz yazın!
»İslam Dini
»Oxu zalına keç

Onlayn Tanışlıq: 6717 / 1422