canimaz.com
Sevgi qocalmaz, yalnız qalınmaz!
Daxil ol Qeydiyyat
Sayta Daxil Olun!
İstifadeçi Adı ve ya ID:

Şifre:

Meni xatırla | Qeydiyyatdan keç
Şifreni unutdun?
Kişi ile qadının namaz qaydaları arasında ferq var

Her şeyden evvel onu qeyd edek ki, Islam şerietine göre namaz qılmaq mesuliyyeti baxımından kişi ile qadın beraberdir. Yeni yetkinlik yaşına çatmış şexs cinsinden asılı olmayaraq, vacib ibadetleri icra etmeye, o cümleden, namaz qılmağa vezifelidir.

Yetkinlik yaşı hem fizioloji elametlere, hem de yaş ölçüçüne esaslanır. Ceferi mezhebinde oğlanlar üçün son yaş heddi 15 hicri-qemeri il, yeni miladi teqvimle teqriben 14 yaş yarım, qızlar üçün ise hicri-qemeri 9 yaş, yeni miladi teqvimle teqriben 8 il 8 ay götürülür. Yetknlik yaşının son heddi şafii ve henbeli mezheblerinde 15 yaş, maliki mezhebinde 17 yaşdır. Imam Ebu Henife ise qızlar üçün 17, oğlanlar üçün 18 yaşı yetkinliyin son heddi qebul edirdi.

Fizioloji elametlere gelince, bütün Islam mezheblerine göre, ehtilam görmüş (yeni cinsiyyet üzvünden sperma gelmiş) oğlan ve heyz (menstruasiya) olmuş qız yetkin sayılırlar. Hemçinin, henefi mezhebini çıxmaq şerti ile bütün başqa mezhebler qarnın aşağı hissesinde cod tüklerin çıxmasını da yetkinliyin şerti bilirler. Eger yeniyetmede bu fizioloji elametler gösterilen yaş heddinden tez müşahide edilse, o, artıq yetkin sayılır. Eger fizioloji elametler tez baş vermese, uşaq gösterilen yaş heddine çatanda yetkin hesab edilir.

Namaz qılınma qaydaları sarıdan kişi ile qadın arasında demek olar ki, ciddi ferq yoxdur. Mövcud ferqlerin en esasları da namazın özüne deyil, müqeddematına aiddir. Bunların birincisi geyim meselesine aiddir. Qadın namaz zamanı sifetini (destemaz zamanı yuduğu ölçüde), bilekden aşağı ellerini ve topuqdan aşağı ayaqların çıxmaq şerti ile bütün bedenini örtmelidir. Ister onu namehrem kişi görsün, isterse de görmesin – bu şert qorunmalıdır.

Kişi ise namaz zamanı abırlı görünecek seviyyede bedenini örtmelidir. En azı, bedeninin göbekle diz arasında qalan yerlerini örtsün. Amma elbette ki, bu, yalnız başqa imkan olmadıqda keçerlidir.

Qadınla kişinin qıldığı namazın müqeddime şertlerinden daha biri paklıq meselelerine aiddir. Bele ki, qadının


[1] 2 3 >>

Şerhler:
Emerald-eyed-angel [OFF] (19.12.2012 / 22:48)
Allah razi olsun,cox sag ol.
zema94 [OFF] (19.12.2012 / 22:43)
cox sagol
Aysel@ [OFF] (19.12.2012 / 11:39)
Allah razi olsun.
»İslam Dini
»Oxu zalına keç

Onlayn Tanışlıq: 6719 / 1365