canimaz.com
Sevgi qocalmaz, yalnız qalınmaz!
Daxil ol Qeydiyyat
Sayta Daxil Olun!
İstifadeçi Adı ve ya ID:

Şifre:

Meni xatırla | Qeydiyyatdan keç
Şifreni unutdun?
Qadın mesleheti ziyanlıdır ya faydalı?

Islam dinine qarşı ireli sürülen iddialardan biri de bundan ibaretdir ki, guya bu din qadınların hüquqlarının pozulmasına haqq qazandırır. Elbette, bu mövzuda ireli sürülen iddiaların bir çoxunun ya iftira olduğu, ya da Islamın qadın siyasetinin düzgün anlaşılmamasından qaynaqlandığı göz qabağındadır.

Bu meqalede yalnız birce meselenin üzerinde durmağı lazım bilirik: Islam kişinin qadına qulaq asmasını, yeni qadınla meslehetleşmesini, hesablaşmasını, qadının sözünü qebul etmesini icazeli bilirmi?

Bu suala birmenalı olaraq müsbet cavab vere bilerik. Çünki evvela, kişi ile qadının iman ve ağıl baxımından bir-biri üzerinde üstünlüyü yoxdur. Qadın heç zaman yalnız qadın olduğuna göre kişiden eskik sayıla bilmez. Allah yanında her kesin deyeri teqvasına göredir. Ikincisi, bir kesin meslehetine qulaq asarken, onun ne cinsini, ne servetini, ne şan-şöhretini nezere almaq barede heç bir gösteriş yoxdur. Imam Eli (e) demişken, söz deyene baxma, ne dediyine bax. Bezen kiçik bir uşaq bele, ahıl adama doğru yolu göstere biler. Eger meşveret zamanı yaşın nezere alınması (yeni qocalarla meslehet etmeyin üstünlüyü) barede bezi gösterişler varsa da, burada esas meyar tecrübedir. Yaşlı adam cavana nisbeten daha tecrübeli olduğu üçün, onun gösterdiyi yolun daha düzgün olmasının ehtimalı da böyükdür. Amma her ağsaqqalın sözüne de emel edilmez. Bezen işi bilen bir cavan işden xebersiz bir qocadan daha faydalı söz deyir. Meslehet edilen adamın dindar, semimi, peşekar, tecrübeli olması esas şertlerdir. Bu şertlere cavab veren hem qadın, hem de kişi meslehet vermeye eyni derecede layiqdirler. Doğrudur, dini metnlerimizde bezen “qadınların sözüne qulaq asmayın, onların ne dediyini dinleyin, amma tam tersine emel edin” kimi tövsiyeler, elece de qadının sözüne qulaq asan kişilere qarşı mezemmetlere de rast gelirik. Bunların sehihliyini yoxlamağı din mütexessislerinin öhdesine buraxırıq. Bunu da qeyd etmeyi lazım bilirik ki, bu cür hedislerde qadının reyinin pislenmesinin bir sebebi de


[1] 2 3 4 >>

Şerhler:
Şerh yoxdur, 1-ci siz yazın!
»İslam Dini
»Oxu zalına keç

Onlayn Tanışlıq: 6736 / 996