canimaz.com
Sevgi qocalmaz, yalnız qalınmaz!
Daxil ol Qeydiyyat
Sayta Daxil Olun!
İstifadeçi Adı ve ya ID:

Şifre:

Meni xatırla | Qeydiyyatdan keç
Şifreni unutdun?
Sefer zamanı dini emellerin icrası prinsipleri

Dini anlamda veteni terk edib, müeyyen mesafe qet etmeye deyilir. Sefer mesafesi henefi mezhebindeki üstün görüşe göre, üç gün erzinde, her gün 6 saat olmaq şerti ile üst-üste 18 saat müddetinde qet edilen yol kimi qebul edilir.

Bu mesafe teqriben 90 km.-dir. Henefi mezhebine aid keçmiş fiqh kitablarında sefer mesafesi 120,96 km. (24 fersex) qeyd edilirdi. Maliki, şafii ve henbeli mezheblerinde sefer mesafesi 16 fersex (80,64 km.) götürülür. En azı bu mesafe qeder yol geden şexs seferde sayılır ve müsafir hökmünü daşıyır. Henefi ve henbeli mezheblerinde bu mesafenin 1,67–3,33 km., maliki mezhebinde ise hetta 13,3 km. qısa olmasına da icaze verilir.

Seferde olan şexs 4 rüketlik gündelik namazları 2 rüket şeklinde qılır. Buna qesr ve ya teqsir deyirler. Henefi mezhebine göre, seferde olan şexsin namazları qesden bütöv qılması mekruhdur. Malikiler seferde olan şexsin namazı qısa qılmasını tekid olunan sünnet sayıylar. Şafii mezhebine göre, şeriet baxımından seferde sayılan şexsin namazları bütöv ya qısa qılması öz isteyinden asılıdır. Henbeli mezhebinin de hökmü beledir, amma bu mezhebe göre, namazı qısa qılmaq daha üstündür. Henefiliyi çıxmaq şerti ile diger ehli-sünne mezheblerine göre, seferde olan şexsin zöhrle esr, meğrible işa namazlarını ardıcıl (cem halda) qılmasına icaze verilir. Hemçinin, ehli-sünne mezheblerine göre, seferde olan şexs üç gece-gündüz müddeti boyunca destemaz alarken mestin üzerine mesh çekmekle kifayetlene biler.

Ceferi mezhebinde sefer mesafesi getmek ve gelmek de daxil olmaqla üst-üste 8 fersex qebul edilib ki, bu da teqriben 43-44 km.-e beraberdir. Seferde olan şexs mütleq namazları qısa qılmalı, oruc tutmamalıdır. Qesden bu hökmleri pozsa, günah etmişdir, qıldığı namazları ve tutd uğu orucu qeza etmelidir.

Henefiliye göre, getdiyi yerde 15 günden çox qalmağa niyyet eden kes hemin yerde vetendeki kimi sayılır (yeni ibadetlerini bütöv yerine yetirir). Maliki mezhebinde bu müddet 4 tam güne, henbeli mezhebinde 20 namaz vaxtına


[1] 2 >>

Şerhler:
Şerh yoxdur, 1-ci siz yazın!
»İslam Dini
»Oxu zalına keç

Onlayn Tanışlıq: 6736 / 925