canimaz.com
Sevgi qocalmaz, yalnız qalınmaz!
Daxil ol Qeydiyyat
Sayta Daxil Olun!
İstifadeçi Adı ve ya ID:

Şifre:

Meni xatırla | Qeydiyyatdan keç
Şifreni unutdun?
Hansı vaxtlarda kebin kesdirmek ve toy etmek beyen

Toy her bir müselmanın heyatında en xoşbext günlerden biridir. Hemin elametdar günü nece qeyd etmekle bağlı dini metnlerimizde bir sıra faydalı tövsiyeler vardır.

Bunların bir qismi kebin kesdirmek qaydalarına, bir qismi toy meclisinin teşkiline, bir qismi de toy gününde ve gecesinde beyle gelinin davranışına aiddir. Hemin tövsiyelerden bezilerini silsile yazılar şeklinde diqqetinize teqdim edeceyik.

Toydan evvel beyle gelin arasında dini kebinin kesilmesi vacib şertdir. Resmi dövlet nikahı ne qeder lazımlıdırsa, dini kebin de bir o qeder mühümdür. Resmi dövlet nikahı (VVAQ qeydiyyatı) tereflerin aile hüquqlarını dövlet qanunları çerçivesinde qorumağa xidmet edir. Eger gelecekde boşanma baş vererse, nikah senedi esasında terefler dövlet qanunlarında nezerde tutulmuş hüquqlarını teleb ede bilerler. Dini kebin ise her şeyden evvel aileye bir halallıq getirir. Kebin sanki Allahın beyle geline xeyir-duasıdır. Elbette, dini kebinin hüquqi cehetleri de var; teessüf ki, dünyevi dövletde bunları tetbiq etmek mümkün olmur. Amma eger aile quran terefler dindardırlarsa, bu hüquqlara emel etmek onların Allah qarşısında borcuna ve mesuliyyetine çevrilir. Her şeyden evvel, kebinde nezerde tutulan mehriyye (kebin pulu) qadının maddi teminat hüququnun qarantıdır; boşanma zamanı kişi mehriyyeni tam şekilde qadına ödemelidir.

Eger erebce düzgü oxunuş qaydasını bilirlerse kebini oğlanla qız özleri de oxuya bilerler, ve ya başqa bir dindara da oxutdura bilerler. QMİ-nin teyin etdiyi qazıların ve axundların yanında kebin kesdirmek daha meslehetdir. Kebinin forması ve şertleri barede şeriet kitablarında etraflı melumat verildiyi üçün, hemin kitablara müraciet etmeyinizi meslehet görürük.

Kebinle bağlı diqqet yetirilmesi arzu olunan bezi meseleler vardır. Önce bunu diqqetinize çatdırırıq ki, bu tövsiyeler mecburi xarakter daşımır, onlara emel etmemek de haram deyil. Bu şertler qurulan ailenin davamlı, bereketli ve xoşbext olması üçün arzu edilir.

Gencler kebin


[1] 2 >>

Şerhler:
Aysel@ [OFF] (22.01.2013 / 23:13)
Allah razi olsun
»İslam Dini
»Oxu zalına keç

Onlayn Tanışlıq: 6736 / 610