canimaz.com
Sevgi qocalmaz, yalnız qalınmaz!
Daxil ol Qeydiyyat
Sayta Daxil Olun!
İstifadeçi Adı ve ya ID:

Şifre:

Meni xatırla | Qeydiyyatdan keç
Şifreni unutdun?
Mehemmed peyğemberin (s) mübarek mövlud heftesidir

Yanvarın 24-den 29-dek davam eden dövrde (Rebbiulevvel ayının 12-17 tarixleri), bütün dünya müselmanları İslam Peyğemberi Hz. Muhemmedin (s) mübarek Mövlud, yeni doğum gününü qeyd edirler.

Eyni zamanda bu günler bir çox yerlerde müselmanların birliyine, yaxınlaşmasına, vehdetine xidmet ederek Vehdet Heftesi kimi de qeyd olunur.

Bu münasibetle bütün müselmanları tebrik edir, Peyğemberimizin getirdiyi deyerleri daha derinden başa düşmeyi, yaşamağı, yaşatmağı arzu edirik. Qoy bu bayram hamınızın heyatına ve imanına bereket getirsin!



Mövlid merasiminin tarixçesi



“Mövlid” sözünün ereb dilinden tercümesi “doğuluş” demekdir. Dini termin olaraq, İslam müqeddeslerinin (xüsusile, Hezret Mühemmed Peyğemberin (s)) doğum gününün ildönümü münasibetile teşkil edilen tenteneli merasimlere deyilir. Eslinde “mövlid” deyilmelidir, amma bu sözün tehrif olunmuş “mövlud” variantı daha çox işledilir. Ferq bundadır ki, “mövlid” – doğum demekdir, “mövlud” sözü ise “doğulmuş” menasını verir.

İslamın ilk esrlerinde mövlid bayramları keçirmek enenesi yox idi. Ne Peyğemberin öz sağlığında, ne de raşidi xelifelerin zamanında Onun doğum günü qeyd edilmirdi. Tarixi melumatlara göre, ilk mövlid meclisini Misirde hakimiyyet sürmüş Fatimiler sülalesinin (909-1171) nümayendeleri teşkil etmişler. Merasim yalnız sarayda, eyanların iştirakı ile keçirilirdi. Fatimiler Hezret Elinin (e) ve Fatimeyi-Zehranın (e) da mövlid merasimlerini qeyd edirdiler.

Sonralar meşhur fateh Selaheddin Eyyubinin yeznesi, İrbil atabeyi Melik Müzefferüddin Gökböri (1190-1232) bu eneneni davam etdirerek, mövlid merasimlerinin keçirilmesine emr verdi (1207-ci il). Bayram tedbirlerinde hökmdar ve saray eyanları ile yanaşı, reiyyet de iştirak edirdi. Her bölgeden din alimleri, xetibler İrbilde keçirilen merasime devet olunurdular.

Bunun ardınca Mekke, Medine kimi iri şeherlerde de Peyğemberin doğum gününü qeyd etmek enenesi yarandı. Tedbirlerin ehate dairesi genişlenerek başqa erazilere de


[1] 2 3 >>

Şerhler:
SoN-UmuDLeRLe [OFF] (23.01.2013 / 13:15)
Teki hami senin kimi olardi.cox heyif
Narahatetme [OFF] (23.01.2013 / 12:14)
Mence bu gunler cox mubarek gunlerdi.cunki kainatin fexri p eygembetimizin doguldu gunlerdi.SENI COX SEVIRIK YA RESULULLAH!!
»İslam Dini
»Oxu zalına keç

Onlayn Tanışlıq: 6736 / 734