canimaz.com
Sevgi qocalmaz, yalnız qalınmaz!
Daxil ol Qeydiyyat
Sayta Daxil Olun!
İstifadeçi Adı ve ya ID:

Şifre:

Meni xatırla | Qeydiyyatdan keç
Şifreni unutdun?
Bax: KASIB VE VARLI

“Kasıb ve varlı” problemi cemiyyetde debde olan gündelik söz-söhbetlerden ve daimi qadın qeybetlerinden biridir. Bu problem qedim tarixe malik sosial problemdir. Ekser hallarda kiminse kasıb, kiminse varlı olması çox tezlikle nezeri celb edir. Bu mesele meişetde, küçede, ümumiyyetle, her yerde hiss olunur. Bu da tebiidir. Bizim anladığımız “kasıblıq” ve “varlılıq” mefhumları ilk növbede xarici görünüşle tesdiqlenir. Gelin bu probleme daha etraflı yanaşaq.

KASIB VE VARLI

Kasıb ve varlı problemi tekce güzeran meselesi deyildir. Sen deme, bu problemi elm de araşdırmağa çalışır, yeni kasıb niye kasıbdır, varlı niye varlı? Bezi psixoloqların geldikleri neticelere göre, heç de kasıb ve varlı olmaq tekce heyatın, taleyin işi deyil. Burada hem de ferdi xarakterik xüsusiyyetler teleb olunur, yeni kasıb kasıbçılıq xüsusiyyetlerine, varlı ise varlılıq keyfiyyetlerine malikdir.

Buradan bele bir netice çıxır ki, onda Zeynalabidin Tağıyevin evvel kasıb olması tesadüfi bir hadise imiş, o, varlı psixologiyasına malik olduğu üçün sonradan varlanıb. Belke de bu elmi mülahizede heqiqet var, meselen, ele hallar olur ki, kasıb bir şexsin bexti getirir ve eline çoxlu pul keçir. Netice ne olur? Pulu düzgün şekilde xerclemeyi bele bacarmayıb serhedleri keçir ve el arasında “sonradan gören” leqebi ile tanınır.

Demeli, kiminse kasıb, digerinin varlı psixologiyasına malik olması heqiqet ola biler, lakin burada bir emma ortaya çıxır, o da heyatda heç neyin tesadüfi olmamasıdır. Bize ele gelir ki, varlanmaq isteyen ağıllı insan her hansı şeraite uyğun yaşamağı bacarmalıdır. Sadece olaraq ciddi, ağıllı, mesuliyyetli ve iradeli olmaq lazımdır. Görünür Tağıyev de bele birisi olub.

Burada bir meseleni de qeyd etmeye deyer. O da ferdi heyat terzi, daxili istek ve xarakterle bağlıdır. Bele insanlar var ki, onların öz heyatı ve maraqları olur. Varlanmaq ve yaxud kasıb olmaq bu heyat terzine ve maraqlara daxil olmur. Bu tipli insanları heyatda kasıblıq ve varlılıq çox az, bezen ise


[1] 2 >>

Şerhler:
Şerh yoxdur, 1-ci siz yazın!
»Maraqlı ve Meslehetli
»Oxu zalına keç

Onlayn Tanışlıq: 7036 / 1094