canimaz.com
Sevgi qocalmaz, yalnız qalınmaz!
Daxil ol Qeydiyyat
Sayta Daxil Olun!
İstifadeçi Adı ve ya ID:

Şifre:

Meni xatırla | Qeydiyyatdan keç
Şifreni unutdun?
★★Barit qoxulu odun-hekaye

Bu il Yeni Zenlandiyada yaşayan oğlu uzun ayrılıqdan sonra kende gelmişdi. Er- arvad ne qeder elleşdilerse, evlenmeye boyun qoymadı. Oğlu: “Saxlayaq gelen sefere, dede. Ne işleriniz var, görün, pula qızırğanmayın”, – dedi. İlk evvel de odundan başlamışdılar. Qonşu dağ rayonundan iki ”Ural” maşını doğranmış odun sifariş vermişdiler. Sonra da tövlenin tininden yeni tendirxana tikmişdiler. Bir müddet yayın qızmar istisinin altında qalan odun parçalarını ora daşıyıb seliqe-sahmanla yığdırmışdılar.

Arvadın gözlerinin yaşı dayanmırdı, “bir de ölümüme geleceksen, amma evlenseydin, heç olmasa iki ilde bir defe gelerdin, bala”, – deyirdi. Ancaq ne xeyiri, bütün cehdler boşa çıxdı, oğlu bir ayın tamamında görüşüb- öpüşüb yerine-yurduna qayıtdı. Yene er-arvad ikilikde qaldılar. Bu il payız da erte düşdü, hetta yağışlar denlik ekini neinki emelli-başlı yubatdı, heç başa çatdırmağa qoymadı; şum vuranlar güneşli günü gözleye-gözleye qaldılar ki, heç olmasa deni sepsinler, lakin yağışların ardı-arası kesmirdi. Şum vurmağa macal tapmayanların sahesinde torpaq su ile doyduğundan göl durmuşdu. Se-herden yene hava dönmüşdü, getdikce sengiyen yağışın sulu qara keçeceyi gözlenilirdi. Ne yaxşı ki, odundan boldular. Özlerine qalsaydı, her il olduğu kimi otuz metrle kifayetlenecekdiler.

İnsafen heç vede heyet qışa bu qeder odun ehtiyatı görmemişdi.

Kişi yene axşamüstü bir tekerli el arabasını götürüb tendirxanaya getdi. Yarımçıq sıradan daşımaq istedi, amma gördü ki, hefte sonu yarıladığı odun qalağı yerli- dibli yoxdur. Üreyine qeribe fikirler gelse de, iti addımlarla eve qayıtdı, peçin yanında ayaqlarını uzadıb çıxmış damarlarını ovxalayan arvadına baxdı:

- Bu gün odun daşımamısan? – deye soruşdu.

- Ne danışırsan, a kişi, ayaqlarımdan bayıra çıxa bilirem. Havaxtıdır odun daşıdığım, yadıma da gelmir. Yene özün birteher ele. Men ne gündeyem?!
- Demedim qezelo oxuyasan. He, ya yox?
- Yox, a kişi, ne olub ki?

- Heç zad olmayıb, gedim daşıyım, yoxsa axşama


[1] 2 3 ... 11 >>

Şerhler:
_Каролин_ [OFF] (16.02.2013 / 17:09)
SeNiNLe___SoN, qarpizi hardan almisan bu qisin ortasinda?
SeNiNLe___SoN [OFF] (16.02.2013 / 03:03)
))
»Sevgi Hekayeleri
»Sizden Gelenler
»Oxu zalına keç

Onlayn Tanışlıq: 6596 / 628