canimaz.com
Sevgi qocalmaz, yalnız qalınmaz!
Daxil ol Qeydiyyat
Sayta Daxil Olun!
İstifadeçi Adı ve ya ID:

Şifre:

Meni xatırla | Qeydiyyatdan keç
Şifreni unutdun?
«Novruz bayram»ının tarixi

Rehimli ve Merhemetli Allahın adı ile

Hemd olsun alemlerin Rebbi olan Allaha, Allahın salamı ve salavatı olsun peyğemberimiz Muhemmed ve onun ailesine ve sehabelerine.
Bundan sonra:

Bildiyiniz kimi müşriklerin bir neçe bayramları vardır ki, bunların tesiri müselmanlardan da yan keçmir. O bayramlardan biri de Novruzdur. Allaha hemd olsun ki, Allah Teale bize dinini yeterince çatdırıb. Allah Teale buyurur:
“Bu gün dininizi sizin üçün kamil etdim, size olan nemetimi tamamladım ve bir din olaraq sizin üçün İslamı beyenib seçdim….” (El-Maide.3)

Allahı ve Onun Resulunu (Allahın ona salavat ve salamı olsun) seven her bir mömin qadın ve kişi tereddüd etmeden Allahın dediyine boyun eymeli, o emre qarşı çıxmamalıdır. Nece ki Allah buyurur:

“Allah ve Onun Elçisi bir işe hökm verdiyi zaman heç bir mömin kişi ve mömin qadın öz işlerinde istedikleri qerarı vere bilmezler. Allaha ve Onun Elçisine asi olan kes, elbette ki, açıq-aydın azğınlığa düşmüşdür.” (el-Ehzeb,36)

İndi ise Novruzun tarixine nezer salaq:

Novruz: menşece fars sözüdür. Erebceleşdirmiş şekli, Neyruzdur. Novruzun menası; yeni gün demekdir.
Novruz bayramı, Farsların bayramlarından biridir ve onların en böyük bayramı sayılır. Bu günü bayram olaraq ilk defe qeyd eden adam Farsların ilk krallarından olan Cemşiddir.

Misirdeki Kıptiler de (Misirin xristian erebleri) Novruzu qeyd etmekdedirler. Kıptilere göre Novruz, ilin ilk günü olub Şem Nesim (Meltem Qoxusu) Bayramı olaraq bilinmekdedir.

İmam Zehebi — Allah ona rehmet etsin — bele demişdir:
«Novruza gelince, Misir xalqı, heddinden artığa gederek bu günü qeyd etmekdedirler. Novruz, Kıbtilerin ilinin ilk günü olub onlar bu günü bayram olaraq qeyd etmekdedirler. Müselmanlar da bu mövzuda onlara benzemekdedirler.» (Teşebbuhu’l-Xasis bi Ehli’l-Xamis»; s: 46)

Müselmanların, Ramazan bayramı ile Qurban bayramının xaricinde qeyd edecekleri başqa heç bir bayramları yoxdur. Bu iki bayramın xaricindeki bayramlar, sonradan çıxarılmış bidet


[1] 2 3 4 >>

Şerhler:
QanadsiZ_MeleK_ [OFF] (23.03.2013 / 11:46)
Babalar gunu
Anneler gunu
Sevgililer gunu
Dogum gunu
Hepsi yalan,dolan,bow
Tek bir gercek gun var "HESAP"gunu

Bele yazilari oxumaga ehtiyacimiz var....eliniz,qolunuz yorulmasin....twkler
*QIGIlCiM* [OFF] (23.03.2013 / 09:55)
Allah razi olsun!men hemiwe bu fikirde olmuwam ve inwaAllah olacagam.yeni il,novruz bayrami dogum gunu ve s.kimi gunler menim ucun adi gundur ve hec bir ehemiyyet dawimir.
»İslam Dini
»Oxu zalına keç

Onlayn Tanışlıq: 6764 / 547