canimaz.com
Sevgi qocalmaz, yalnız qalınmaz!
Daxil ol Qeydiyyat
Sayta Daxil Olun!
İstifadeçi Adı ve ya ID:

Şifre:

Meni xatırla | Qeydiyyatdan keç
Şifreni unutdun?
ABORT EXLAQ TEREZISINDE(ISLAMI BAXISH)

1. Şübhesiz, Allahın insana bexş etdiyi en deyerli ilahi hediyye "heyat ve sağlamlıq"dır. Diger terefden, hekimler bu heyat ve sağlamlığı qoruma vezifesini öz üzerinde daşıyırlar. Bele bir fexr heç bir kese nesib olmur. Odur ki, hekimler bu işin deyer ve şerefini anlamalı ve özlerini beşeriyyete xidmet etmeye hesr etmelidirler. Bele olduqda, menevi ve maddi mükafatlarını almağa layiq olacaqdırlar.
Qurani-kerim bele buyurur: "...her kes bir kimseni öldürmemiş ve yer üzünde fitne-fesad töretmemiş bir şexsi öldürse, o, bütün insanları öldürmüş kimi olur. Her kes bele bir kimseni diriltse (ölümden qurtarsa), o, bütün insanları diriltmiş kimi olur." (Maide suresi, aye: 32)
Qeyd olunan ayeti-şerifeye esasen, hekimlerin daşıdığı vezife olduqca ilahi deyere malik olan müqeddes bir vezifedir. Doğurdan da, bununla öyünmeye deyer.
Müqeddes "heyat haqqı" ve "insani şeref" Allahın diqqet merkezinde olub, onun edalet sifetinin tezahürlerinden biri kimi hesab olunur. (Biz, Adem övladını şerefli ve hörmetli eledik. (İsra suresi, aye: 70))Bu baxımdan, insanın heyatına hörmetle yanaşılmalıdır.

2. Heyatın müqeddesliyi ve onun müdafie zerureti
Qeyd etmek lazımdır ki, müqeddes heyat ifadesi dini menşeye malik olan bir anlayışdır. Bütün dinlerde xüsusile de, İslam dininde daim diqqet merkezinde olmuşdur. İslam dininin müqeddes heyat ve insani şerefe verdiyi önem ele bir heddedir ki, günahsız bir insanın öldürülmesini bütün insanların öldürülmesi ile beraber sayır.
Biz bu yazımızda exlaqi nöqteyi-nezerden heyatın tamamile mentiqi anlamını nezerde tuturuq. Bele ki, her bir beşer ferdinin heyatına, kimliyinden ve yaşından asılı olmayaraq hörmetle yanaşmalıyıq. Harada insani heyat varsa -ister potensial şekilde olsun, isterse de aktual şekilde-, bunun eleyhine heç bir iş göre bilmerik, heç bir kesin heyatına son qoya bilmerik. Heyat üçün qeyd etdiyimiz bu anlam insani heyatın bütün növlerini özünde ehtiva edir, o cümleden, rüşeymin heyatı, hetta ziqota veziyyetinde


[1] 2 3 >>

Şerhler:
Şerh yoxdur, 1-ci siz yazın!
»İslam Dini
»Oxu zalına keç

Onlayn Tanışlıq: 6768 / 1429